2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Megkeserítik az életed a szúnyogok? Tuti tippek az elűzésükhöz

Szúnyog
Shutterstock - 19 STUDIO
szúnyog szúnyogriasztó növény élesztő csapda
Akár a kerti padon ülsz, akár az erkélyen, nincs bosszantóbb, mint folyton csapkodni a szúnyogokat. Eláruljuk, hogy tarthatod távol őket.

Hatékony módszer a cukros vízben oldott élesztő

Az élesztőgombák a cukros vízben szaporodni kezdenek, közben szén-dioxidot bocsátanak ki, márpedig azt hívogatónak érzik a szúnyogok. Bennünket is részben amiatt találnak meg, mert kilélegzés közben folyton CO2-őt eregetünk. A csapdához 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanál barnacukrot (ennek erősebb illata van), langyosítsd meg kézmelegre, és szórj bele 1-2 deka friss élesztőt. Ezt a keveréket öntsd a PET-palackból készített csapdába, és tedd az ágyad mellé vagy az ablakpárkányra, hogy éjszaka magához vonzza a vérszívókat. 

Mosogatószer a csapdába

A rovaroknak álló vízre van szükségük a peterakáshoz, ezért azt is csinálhatod, hogy egy kis mosogatószeres vizet öntesz a csapdába. A csapdát így készítsd el: vágj ketté egy kétliteres flakont a tetejénél, majd az így kapott felső részt helyezd rá megfordítva az alsóra. A mosogatószertől a víz felületi feszültsége csökken, ezért a szúnyog nem képes megállni a felszínén, hanem elsüllyed és megfullad. Érdemes egy kis LED-es zseblámpát a csapda mellé tenni, mert a fény is vonzza a rovarokat - írja a Reblog.

Illatok, amiket a szúnyog nem szeret

A legjobb természetes bio riasztószer a citromos eukaliptusz illóolaj. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a 30 százalékos citromos eukaliptusz illóolaj-kivonatot tartalmazó szer legalább 7 órán át hatékonyan tartotta távol a szúnyogokat és kullancsokat. Az üzletekben kapható természetes eredetű készítmények közül az ilyet érdemes keresni. Ha mégis megcsípett egy vérszívó, egypapírzsebkendőre önts egy kis almaecetet, és azzal nyomogasd meg a csípés helyét, hogy enyhítsd a duzzanatot és viszketést.

Illatozó muskátli (Pelargonium graveolens)

Az illatos muskátli az egyik legnépszerűbb szúnyogriasztó növény, és tavasztól őszig virágzik. Illata a citronella fűére emlékeztet. Az erős illat többféle kártevőt tart távol. A gyorsan növő növény a meleg, napos, száraz éghajlatot kedveli, de hidegebb klímájú területeken folyamatos metszéssel balkonládában is nevelheti őket.

Bazsalikom a balkonon

A bazsalikom minden fajtája elűzi a legyeket és a szúnyogokat. Ültess cserépbe néhány tövet, és tedd őket a kerti pad köré, ahol ülni szoktatok.Ez a fűszernövény szereti a jó vízelvezetésű talajt, a gyakori locsolást és a sok napfényt. Ha tehát nem cserépbe ülteted, ilyen talajt biztosíts neki. 


 


 



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.