Nem az új ruhától és a csúcskütyütől leszel trendi - A tudatos vásárláshoz szemléletváltásra van szükség

vásárlás, lista élelmiszer
Shutterstock/Copyright - Prostock-studio
a kevesebb néha több környezetvédelem tudatos vásárlás
Soha nem voltunk kitéve annyi csábításnak, mint napjainkban. A folyton változó divat, az újabb és újabb elektronikai kütyük és az élelmiszerdömping folyamatos túlfogyasztásra ösztönöz bennünket. Impulzusvásárlásaink pedig nem csak a bolygóra, de mentális egészségünkre is katasztrofális hatással vannak.

A tudatos vásárlás és fogyasztás ma már nem csak az egyén ügye, hanem társadalmi ügy is, ugyanis olyan időszakban élünk, amikor egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk környezetünkre és annak védelmére. A tudatos vásárlás és fogyasztás olyan életmódot jelent, amely során nem csak a saját vélt vagy valós szükségleteinket vesszük figyelembe, hanem azokat az értékeket is, amelyek a fenntarthatóságot, az egészséget és az etikus gazdasági gyakorlatot támogatják. 

Annyit vegyél, amennyit megeszel!

Annyit vegyél, amennyit megeszel!
Forrás: Forrás: Shutterstock

Az élelmiszerpazarlás mindannyiunk számára ismerős fogalom. A tudatos vásárlás azonban lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a hulladékforrást minimalizáljuk. Az élelmiszerpazarlás például nem csak pénzkidobás, hanem súlyos környezeti terhelést is jelent, hiszen az el nem fogyasztott élelmiszerekkel hatalmas mennyiségű szemetet termelünk, amely károsítja a környezetet. A tudatos vásárlás során figyelünk arra, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van, és hogy megfelelően tároljuk, felhasználjuk azokat, így minimalizálva a pazarlást. Az természetesen belefér, hogy néha egy-egy élelmiszer a kukában landol, de ha tehetjük, már a bevásárlásnál tudjuk a mértéket. Amit csak talán eszünk meg, azt hagyjuk a polcon, és azt vigyük haza, amire biztosan szükségünk lesz. 

Nem biztos, hogy a trendkövetés a trendi 

Hasonlóképpen a ruhák terén is óriási mértékű pazarlás tapasztalható a világszerte. A gyorsan változó divat és az alacsony árak eldobhatóvá teszik a ruhákat, és elősegítik a túlfogyasztást. A tudatos vásárlás azt jelenti, hogy nem csak a divat trendjeit követjük, hanem olyan ruhadarabokat választunk, amelyek minőségiek, trendfüggetlenek és hosszú távon használhatóak. Ezenkívül fontos szempont lehet az is, hogy a ruhák környezetbarát anyagokból készüljenek, és etikus gyártási folyamatokon menjenek keresztül. Amikor ruhát választunk, igyekezzük átgondolni, valóban viselni fogjuk-e: ha nem egyértelmű a válasz, hagyjuk az üzletben. 

vásárlás üzlet ruha
Attól még, hogy lehet kapni, nem muszáj megvenni
Forrás: Ground Picture/Shutterstock

A fogyasztói társadalom a vesztébe rohan

A tudatos vásárlás és fogyasztás hátterében a fogyasztói társadalom kritikája is megtalálható. A fogyasztói társadalom olyan gazdasági rendszert jelent, amely az árucikkek és szolgáltatások folyamatos fogyasztására ösztönöz bennünket. A tudatos vásárlás arra ösztönöz bennünket, hogy ne csak vakon kövessük a fogyasztói kultúra által diktált trendeket és elvárásokat, hanem, hogy gondolkodjunk kritikusan az általunk vásárolt termékek és szolgáltatások valós szükségességéről és hatásairól. 

Attól még, hogy lehet kapni, nem muszáj megvenni

Hatalmas csábítást jelentenek a szórakoztató elektronikai cikkek is. Biztosan neked is vannak olyan barátaid, vagy csak olyan barátaid, ismerőseid vannak, aki félévente cserélik a telefonjukat, évente új tévét vesznek stb. A tudatos fogyasztó tisztában van vele, hogy a szükségleteit egy 2-3 éves okostelefon is tökéletesen kielégíti, sőt, még annak a funkcióit se használja ki. A tudatos fogyasztás oldaláról megközelítve ma már az a menő, ha vigyázol a holmiidra és addig használod azokat, amíg lehet, nem pedig az, ha a legkisebb probléma miatt a szemétbe dobod. 

Tárgyakkal kompenzáljuk lelkünk ürességét

A mentálisan rendben lévő embert nem a ruhája vagy a telefonja miatt szeretik mások, ám aki nincs rendben a saját életével folyamatosan birtokolni akar. Hol egy új telefonra, hol egy új ruhára vagy kozmetikumra fáj a foga: éppen ezért mennek manapság a legnagyobbat az olcsó rendelős oldalak, ahol valóban fillérekért juthatuk tárgyakhoz és azokon keresztül néhány perces boldogsághoz. Amikor azonban elmegy a futár, kinyitjuk a csomagot, újra eltölt bennünket a hiányérzet: még újabb és újabb dolgokat akarunk birtokolni, hogy aztán nemsokára félredobjuk őket. 

vásárlási láz, online, nő
Még újabb és újabb dolgokat akarunk birtokolni
Forrás:  Stokkete/Shutterstock

A te döntésed is alakítja a jövőt

Összességében a tudatos vásárlás és fogyasztás olyan életmód, amely segíthet nekünk abban, hogy felelősségteljes és fenntartható döntéseket hozzunk mindennapi életünk során. Vigyázunk arra, amink van, minimalizáljuk az élelmiszer- és ruhapazarlást és szemléljük kritikusan a fogyasztói társadalom által diktált elvárásokat. Ezek az egyszerű lépések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pozitív változásokat hozzunk környezetünk és jövőnk számára.



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.