Segít-e a kávé, az energiaital az érettségin?

online kereskedés, internetező nő, online eladás, online véásárlás, nő laptoppal és kávéval
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Josep Suria/Shutterstock. No use without permission. - Josep Suria
vizsga energiaital kávé érettségi
A koffein élénkítő hatása ismert. Az energiaitalok koffeintartalma olyannyira magas, hogy a kettő együtt fogyasztva kellemetlen hatást válthat ki.

A napokban érettségiző korosztály - érthető módon - minden lehetőséget megragad, hogy minél frissebben tudjon helyt állni a nagy megmérettetésen. Ehhez pedig látszólag jó megoldásnak tűnik a kávé és az energiaital fogyasztása. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak belőle, az pedig a legkevésbé javasolt, hogy a reggeli kávét a vizsgán energiaital kövesse. Miért is nem? 

Egy csésze kávé természetesen még belefér
Forrás: Thinkstock

A koffein a világon a legnagyobb mértékben fogyasztott élénkítő hatású ital. Fogyasztjuk röviden, klasszikus feketén, vagy hosszan, tejjel lazítva -  számtalan variációja létezik országonként, sőt Olaszországban még tájegységenként is. 

Mit okoz a koffein?  

  • serkenti a szívműködést
  • növeli a pulzusszámot
  • emeli a vérnyomást
  • vízhajtó hatással bír
  • javítja a gondolkodást, a szellemi funkciók éberen tartását
    Talán kevésbé ismert tény, de jó, ha tudjuk, hogy mindössze pár perc elég ahhoz, hogy az elfogyasztott kávé teljesen felszívódjon a szervezetünkben. Élénkítő hatása viszont csak 15-30 perccel később jelentkezik, ezért ebben az időszakban teljesen felesleges egy másik csészével megtolni. S hogy meddig elég? Nos, az egyénenként, életkoronként változó, de függ fizikai állapotunktól és a nemünktől is. Általánosságban azért elmondható, hogy 4-6 óráig biztos kitart. Éppen ezért szomjoltásra az ugyancsak magas koffeintartalmú energiaitalt fogyasztani, kifejezetten ellenjavallt. 

Serdülők esetében (0,4 mg-1,4 mg/ testtömeg kg) koffein fogyasztása nem tekinthető károsnak. Azonban (600 mg fölött!) kellemetlen tüneteket okoz: émelygést, hányingert és szédülést. 

Épp ezért minden érettségiző gondolja át, kiteszi-e magát annak, hogy élete egyik legfontosabb vizsgáján a serkentésre használt kávé és energiaitaltól rosszul legyen...

Persze nem egy kávéról van szó, semmi pánik!  De a második helyett azonban fogyasszanak inkább szénsavmentes ásványvizet vagy rostos gyümölcslevet. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.