szponzorált tartalom ösztrogén intim
Tévhit, hogy a hüvelyszárazság csak a menopauza után alakulhat ki. Tény, akkor a leggyakoribb, de sokszor a fiatalabb korosztályt is érinti. A szoptatás, a különböző egészségi problémák, a stressz vagy pszichés zavarok mind okozhatnak hüvelyszárazságot, akár átmenetileg, akár tartósan. Ha ezt tapasztaljuk, ne bagatellizáljuk el, kezeltessük!

Bármelyik életkorban kialakulhat

A hüvelyszárazság leggyakoribb, de korántsem egyetlen oka a menopauza. Változókorban a nőihormon-termelődés csökkenésével és megszűnésével a hüvelyszárazság tartósan fennáll, ami kezeletlenül sok kellemetlenséggel jár, ráadásul komoly szövődményekhez is vezethet. Normális esetben a hüvely falát vékony, átlátszó folyadékréteg síkosítja, amelynek termelődéséért az ösztrogén nevű hormon felel. Szintjének csökkenése hüvelyszárazsággal jár, emiatt sérülékenyebb és a fertőzésekre hajlamosabb lesz ez az intim terület. Fiatalabb korban a hüvelyszárazság kialakulásáért felelős lehet a hormonháztartást időlegesen felborító stressz, hormonális fogamzásgátlók szedése, a drasztikus diéta, éhezés, evészavarok, megjelenhet szülés után, a szoptatás alatt, de a daganatellenes kezelések (kemo-vagy sugárterápia) mellékhatásaként is. Ami biztos: bármelyik életkorban és bármilyen okból alakul ki, kezelni kell.

Hirdetés

Megnő a húgyúti problémák gyakorisága

Azoknál a nőknél, akik hüvelyszárazsággal küzdenek, meglehetősen gyakori a húgyúti fertőzések kialakulása, a vizeletürítés közben tapasztalható égő, viszkető érzés.

A hüvelyszárazság a szex gyilkosa

A hüvelyszárazság a mindennapjainkra is negatívan hat, de kétségtelen, hogy a szexuális életünkre van a legnagyobb befolyással. Kellemetlenné, kényelmetlenné és fájdalmassá is válhat az intim együttlét, ennek a rossz élménynek pedig komoly következményei lehetnek. A fájdalomtól való félelem miatt csökken a vágy, ami egy ördögi kör kialakulását eredményezi, a libidó visszaesése ugyanis a hüvely nedvességének a csökkenésével is jár. Ráadásul az ilyen „száraz" szexuális aktusok során apró sérülések keletkezhetnek a hüvely falán, ami fogékonyabbá tesz a különböző fertőzések kialakulására. Fontos, hogy merjünk róla beszélni, ugyanis a hüvelyszárazsággal nem kell együtt élnünk.

A hüvelyszárazság kezelhető

Szerencsére többféle hormonmentes lehetőség – a hüvelyi készítmények mellett intim lézer kezelés – is van a hüvelyszárazság kezelésére a probléma súlyosságától függően. Ha felismertük, vagy gyanítjuk, hogy ez állhat a fájdalmas szexuális élet hátterében, fontos lehet orvos tanácsát is kérni a megfelelő kezelés megerősítésében, esetleg hormontartalmú szer kiválasztásában.

A hüvelyszárazság a mindennapjainkra is negatívan hat
Forrás: Shutterstock

Síkosítók, mint pillanatnyi segítség

A vizes bázisú síkosítók azonnali segítséget nyújtanak a gördülékenyebb szexuális együttléthez, viszont nem a tartós javulás lehetőségét jelentik. Persze amíg fel nem térképezzük a problémát, és meg nem találjuk a legmegfelelőbb kezelési módot, érdemes bevetni a síkosítót, hogy addig se kelljen lemondanunk az intim pillanatokról.

Hüvelyi hidratáló kúpok és krémek

A hüvelyhidratáló krémek és kúpok változatos összetételűek – hialuronsavat, gyógynövényeket, tejsavat tartalmazhatnak –, nemcsak a szexuális együttlétre hatnak pozitívan, hanem a hüvelyi égő, feszülő érzést is enyhítik, javítják az életminőséget, csökkentik a felülfertőződések lehetőségét. Elősegítik a kiszáradt szövetek feltöltését nedvességgel, erősítik, tartósan regenerálják a hüvelyhámot. Ezeket a patikában vény nélkül kapható készítményeket nem a szexuális együttlétkor, hanem naponta, kúraszerűen, ha szükséges rendszeresen vagy időnként megismételve kell alkalmazni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.