Életveszélyes állapotot jelezhet a körmünk: erre figyeljünk az orvos szerint

köröm, körömvizsgálat
Shutterstock - Sasun Bughdaryan
tünet orvos rák köröm
A testünk sokféleképpen jelezheti azt, hogy baj van: az egyik ezek közül az, ha elváltozást tapasztalunk a körmünkön.

Az emberi szervezetet több mint 200 féle rákfajta érintheti, ezért lehetetlen az összes lehetséges tünettel tisztában lenni. A figyelmeztető jelek általában azzal függnek össze, hogy a betegség a szervezetben hol kezdődött, például a tüdőrák tartós köhögést okozhat, a bélrák pedig véres székletet eredményezhet. Néha azonban az árulkodó jelek kevésbé nyilvánvalóak, és látszólag valószínűtlen helyeken is megjelenhetnek. Egy szakértő szerint az egyik ilyen figyelmeztető jel lehet a körmök elváltozása, amely számos egészségügyi problémát jelezhet, többek között rákos megbetegedést, de tüdőproblémát is.
 

Dr. Amir Khan elmondta, az egészséges körmök felülete "sima" és "végig egyenletes a színük". Ha ez megváltozik, akkor azonban érdemes résen lenni. Persze nem minden tünet jelent nagy bajt, hiszen egy-egy körmünk színe akkor is lehet más, ha mondjuk beütöttük, ám ha nem történt ilyen fizikai behatás, akkor fontos figyelnünk a testünk más jelzéseit is. Ha például a körmeink sárgássá válnak és nehezebben nőnek, az lehet rák, tüdőfolyadék, hörghurut és remuás ízületi gyulladás jele is. 


 


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.